2006/10/06

> Berria: Oroitzapena > SITGES: EL PERDO EN FORMA DE TRIANGLE

  • El perdó té forma de triangle
  • Deu anys després que el govern de Sitges fitxés els homosexuals del municipi, l'Ajuntament i diversos col·lectius de gais i lesbianes inauguren una escultura contra l'homofòbia
  • El Punt, 2006-10-06 # Míriam de Lamo, Barcelona
Han passat deu anys des que el govern municipal de Sitges de l'època, format per CiU, el PP i Nou Horitzó, va decidir obrir fitxes policials als gais del municipi per «controlar» el col·lectiu; el 5 d'octubre del 1996, una manifestació en contra del fitxatge dels homosexuals va ser rebuda per alguns veïns del poble amb pedres i ous, i s'obria una bretxa que, a poc a poc, amb el pas del temps, s'ha anat tancant. A més d'algun polític li deuen pujar els colors en recordar la brillant idea a què va donar suport... mentre d'altres, que van patir la discriminació en primera persona, recorden «les lliçons de dignitat més gran que pugui recordar el moviment de gais, lesbianes i transsexuals», manifestant-se contra l'homofòbia i a favor de les llibertats sexuals enmig de provocacions i insults.


Amb l'objectiu de guarir ferides i «mirar cap al futur», diversos col·lectius de gais, lesbianes i transsexuals, l'Ajuntament de Sitges i l'Assemblea de Joves del municipi van inaugurar una escultura ahir a la tarda: un triangle invertit de color rosa –símbol utilitzat pels nazis per classificar els homosexuals dins els camps de concentració– amb el lema/ Sitges contra l'homofòbia/ instal·lat a l'espigó on va començar el fitxatge policial.


Eugeni Rodríguez, representant del Front d'Alliberament Gai de Catalunya, resumeix amb prou claredat l'actitud incoherent d'alguns ciutadans i polítics en el seu rebuig als gais: «No era normal que amb una mà s'agafessin els diners dels homosexuals i amb l'altra se'ls llancessin ous», assegura, tenint en compte la important atracció turística que té el municipi del Garraf per al col·lectiu. El col·lectiu gai de Barcelona, el Grup de Lesbianes Feministes, el Front d'Alliberament Gai de Catalunya, la Comissió Unitària 28 de juny, Ecogais, els Joves per l'Alliberament Gai i el Grup de Transsexuals Masculins de Barcelona són les entitats que signen el manifest llegit ahir per Eugeni Rodríguez i Ferran Pereda a l'espigó. En el document, el col·lectiu assegura haver viscut un «clima d'extrema violència» al Sitges del 1996, i qualifica els fets de «l'homofòbia més salvatge que es recorda a Catalunya». «Ara fa deu anys que una part dels locals comercials d'ambient de Sitges donaven ales a l'homofòbia», assegura el manifest, que també recorda que, fins ahir, cap institució no havia demanat perdó al col·lectiu pel tracte rebut. Per això, els homosexuals expliquen que l'escultura és el símbol del «desgreuge» que l'Ajuntament els dedica pels fets de 1996. Ara, però, la situació és distinta. «Des de fa deu anys no ha tornat a haver-hi cap problema greu a Sitges», assegura el representant del Front d'Alliberament Gai de Catalunya. El membre del col·lectiu destaca «l'actitud, molt positiva», de l'actual govern municipal, format per Entesa per Sitges (PSC-ICV), ERC, Acció per Sitges i UDC. «Hem vist que es volien superar aquests fets», explica Eugeni Rodríguez. Per a les diverses entitats que signen el manifest, «deu anys després el triangle rosa invertit mirarà cap al mar i cap al futur com a símbol de la lluita per les llibertats dels gais, les lesbianes i els transsexuals», amb un únic desig: «Homofòbia, mai més.»

No comments: